Veel Nederlandse consumenten overwegen om een elektrische auto te kopen. Een elektrische auto is echter duur in aanschaf, maar wel weer voordeliger in gebruik. Wat kost elektrisch rijden nu precies?
Duurder in aanschaf
Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar brandstofmodel. In de laatste jaren zijn de prijzen gelukkig steeds verder gedaald. Echter is er nog niet veel bekend over de restwaarde van een elektrische auto. Naar verwachting zullen er natuurlijk wel meer elektrische auto’s komen en zal de vraag ook stijgen. De restwaarde zal op den duur daarom waarschijnlijk verbeteren. Zekerheid is er echter niet.
Elektrisch rijden zelf is voordelig
Het rijden zelf is daarentegen veel voordeliger. Als je een goede afweging wilt maken, is het dan ook belangrijk om te kijken naar de totale gebruikskosten. De elektrische auto heeft lagere energiekosten. Ook heeft een elektrische auto veel minder onderhoud nodig. Er zijn simpelweg minder onderdelen, waardoor er ook minder onderhoud noodzakelijk is. Bovendien kun je nog profiteren van allerlei overheidsregelingen. Zo betaal je een lagere motorrijtuigenbelasting en een lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).
Aanschafprijzen dalen
In de laatste jaren zijn de prijzen voor elektrische auto’s gedaald. Echter worden de auto’s nog niet zoveel gekocht als de reguliere brandstofauto. Tevens is het productieniveau van de elektrische auto veel lager én dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de vraag minder is. Naar verwachting zullen er steeds meer budgetmodellen op de markt komen, waardoor de markt voor meer mensen toegankelijk wordt.
Fiscale voordelen van elektrisch rijden
Tot 2021 gelden er een aantal fiscale voordelen (belastingvoordelen) op volledig elektrische auto’s:
- Je betaalt geen aanschafbelasting (BPM);
- Je betaalt tevens geen wegenbelasting. Plug-in hybrideauto’s, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen de helft van het wegenbelastingtarief;
- Er geldt een lage bijtelling van vier procent per jaar. Vanaf volgend jaar geldt dit overigens alleen nog voor auto’s tot een catalogusprijs tot maximaal 50.000 euro. Tesla-liefhebbers opgelet! 😉
Energiekosten
Het is moeilijk om te voorspellen wat de brandstofprijzen doen. In principe geldt datzelfde voor elektriciteit. In het afgelopen jaar zijn de tarieven voor de openbare laadpunten flink gestegen. Het loont daarom ook om zelf energie op te wekken. Zo kun je thuis een laadpaal laten installeren, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Indien je de mogelijkheid heeft om thuis of op je werk op te laden is elektrisch rijden erg voordelig. Je betaalt circa de helft van de kosten die je normaal voor een brandstofauto zou betalen. Ben je daarentegen afhankelijk van openbare oplaadpalen? Dan is het verschil minimaal. Vergelijk laadpassen om te checken welke aanbieder het voordeligste is. Daarmee kun je flink besparen.
Minder onderhoud
In een elektrische auto zitten minder bewegende onderdelen verwerkt. Om die reden heb je dan ook minder onderhoud aan de auto. Immers is er minder slijtage. Daarmee hoef je dus ook minder vaak naar de garage én dat bespaart ook geld. Wel is een elektrische auto zwaarder, waardoor de banden wel weer sneller slijten. Je dient dus wel sneller je banden te vervangen.