Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Elektrische auto’s produceren veel minder CO2-uitstoot. Toch kiezen veel automobilisten nog voor een ‘normale’ benzine- of dieselauto. De hoge aanschafprijs, het beperkte rijbereik en de soms tegenvallende oplaadmogelijkheden zorgen ervoor dat mensen toch voor een brandstofauto kiezen. De milieuvriendelijkheid speelt bij velen echter ook een belangrijke rol. Hoe duurzaam is elektrisch rijden nu precies?

De schadelijke stoffen die auto’s uitstoten

Auto’s stoten verscheidene schadelijke stoffen uit. Per brandstof verschilt de exacte uitstoot. Echter is CO2 de belangrijkste gassoort, welke schadelijk is, en door auto’s wordt uitgestoten. Gelukkig is CO2 niet giftig voor de mens, maar wel draagt het bij aan een warmere planeet. Dit noemt men ook wel het broeikaseffect. Dat is niet goed voor het klimaat.

Tijdens het rijden stoot een volledig elektrische auto geen CO2 uit. Echter is de auto natuurlijk wel ooit gefabriceerd en tijdens dat proces kwam er wel degelijk CO2 vrij. Vooral tijdens de productie van de batterij is er CO2 vrijgekomen. Daarmee is een elektrische auto per definitie nooit klimaatneutraal.

Uitstoot versus diesel- en benzineauto’s

De uitstoot van een elektrische auto verschilt sterk met die van diesel- en benzineauto’s. Wel is het belangrijk om hierbij te vermelden wat voor energie er gebruikt wordt. Wordt de elektrische auto voorzien van grijze stroom? Dan is de auto vanzelfsprekend minder duurzaam. Kies je daarentegen voor een groene energieleverancier? Dan stoot de auto feitelijk minder CO2 uit. Indien elektrische auto’s enkel en alleen gebruikmaken van groene stroom, is de CO2-uitstoot per kWh 36 gram.

Het verschil met een brandstofauto is per kilometer zo’n 35 tot 55 procent lager. Diesels hebben een gunstiger brandstofverbruik. Het verschil tussen een elektrische auto bedraagt vooralsnog 30 tot 50 procent.

In de laatste jaren zijn de brandstofauto’s wel schoner geworden. Op moderne auto’s wordt een roetfilter geïnstalleerd, welke ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot lager wordt.

Uitstoot door batterijproductie

Een elektrische auto stoot tijdens het rijden geen CO2 uit. Tijdens de opwekking van energie kan er natuurlijk wel CO2 vrijkomen, indien het grijze energie betreft. Echter is de batterij ook ooit geproduceerd. De meeste CO2-uitstoot van elektrische auto kan hier dan ook aan worden toegeschreven. Afhankelijk van de gekozen energiemix (groene of grijze stroom) stoot een elektrische auto minimaal 14 tot maximaal 42 ton CO2 uit. Ten opzichte van een brandstofauto is dat echter nog fors lager. Een brandstofauto stoot namelijk 50 tot 53 ton aan CO2 uit.

Overige voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden kent, naast de geringere CO2-uitstoot, ook nog andere voordelen. Zo zijn elektrische auto’s veel stiller dan brandstofauto’s en dragen de auto’s daarmee ook bij aan het verminderen van geluidshinder.

Tip: je auto opladen met groene energie? Start direct met laadpassen vergelijken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Laadpassen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0